Monday, 21 Jan 2019, 12:42

My site

Home | Sign Up | Log In
Welcome Guest
RSS
Section categories
English language exam oral topics [22]
Contains English language exam oral topics that I wrote for my ECL C1 exam in 2012. I hope you can use my "notes" and thoughts about the topics, and learn from them for your exams.
Előadások, bemutatók [0]
Érettségi szóbeli tételek 2014 tavasz [20]
2014 tavaszi érettségi anyagok, kidolgozott szóbeli tételek
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Log In

Search
Site friends
 • Create a free website
 • uCoz Community
 • uCoz Textbook
 • Video Tutorials
 • Official Templates Store
 • Best Websites Examples
 • Publisher


  Home » Articles » School supplements/ Iskolai kiegészítő anyagok » Érettségi szóbeli tételek 2014 tavasz

  NY - 14 A kontextuális jelentés

  14. tétel

  A kontextuális jelentés

   

  1. A jelentésfajták – áttekintés

   

  - denotatív jelentés: a fogalom alapjául a valóságban létező jeltárgy vagy fogalom szolgál, pl.: radiátor = egy fűtésre való tárgy)

  - konnotatív jelentés: asszociatív többletjelentés, rendszerint a művészi nyelvhasználatra jellemző, gyakran a beszélő érzelmi állapotának megfelelően, pl.: „de mi mégis láncot hordunk” = rabok vagyunk.

  - pragmatikai jelentés: a szó felhasználási lehetőségeit rejti, pl.: a völgy szó köznyelvi szó, amely azonban szakkifejezés is lehet földrajzi munkákban

  - szintaktikai jelentés: tkp. a mondatbeli szerep, pl. az ige szintaktikailag csakis állítmány lehet, más mondatrész nem; a főnév szintaktikai jelentése viszont szélesebb, mert lehet alany, állítmány, tárgy, jelző, határozó

  - lexikológiai (szótári) jelentés: tkp. a szó használatának szabályait tartalmazza. Pl.: az ember szót csakis olyan dologra lehet használni, ami élőlény, két lábon jár, emlős, van öntudata, tud beszélni, stb.

  - kontextuális jelentés: függ a szituációtól (beszédhelyzet) és/vagy a szövegkörnyezettől (kontextus)

   

  2. A kontextuális jelentést befolyásoló tényezők

   

  A kontextuális jelentés tehát a szituációtól (beszédhelyzet) és a szövegkörnyezettől (kontextus) függ. Egy másik megfogalmazás szerint: a külső és a belső kontextustól.

   

  - a belső kontextus: a szövegben csakis a nyelvi eszközök hozzák létre. Egy szó jelentése gyakran csak a szövegösszefüggésből deríthető ki pontosan. Pl.: azonos alakú szavak: dobok – ige vagy főnév? Finomabb jelentésárnyalatokat is csak a belső kontextus adhat, pl.: szelíd galamb – semleges kifejezés, de ha ezt a Minek nevezzelek c. versben találjuk, ráadásul a lány tekintetére vonatkoztatva: máris metaforát kapunk.

  - a külső kontextus: ennek is köze van a szöveghez, de a szövegben nincs megfogalmazva, csak a szövegen kívüli forrásból szerezhetünk róla tudomást. Pl.: mást jelent a „Hajrá Magyarország!” felkiáltás egy focimeccsen és egy politikai nagygyűlésen. Ezért a szöveg jelentésének feltárásakor mindig figyelni kell a szöveg létrejöttének körülményeire.

   

  3. A kontextuális jelentés előfordulásai

  (vagyis a teljesség igénye nélkül mindenféle dolog, aminek valami köze lehet a témához)

   

  - a kohézió – vagyis szövegösszetartó erő, legtöbbször a kontextuális jelentés szintjén és segítségével működik. Példák:

  - lineáris kohézió, vagyis a szövegmondatok helyes egymásutániságát biztosító erő, amely létrejöhet

  grammatikai eszközök segítségével (pl. előre- vagy visszautalások: „Józsi tudja a leckét. Ő egy okos fiú.” – itt az „Ő” jelentését csakis a kontextus segítségével tudjuk megállapítani. Satöbbi, satöbbi...)

  és jelentéstani eszközök segítségével (pl. egy jelentésmezőbe tartozó vagy szinonim szavak használata: „Józsi focista. Mint minden sportoló, ő is ügyel a helyes táplálkozásra.” – itt is a szövegkörnyezetből derül ki, hogy focista = sportoló. Satöbbi, satöbbi...)

  - globális kohézió, vagyis a szöveg egészének egységét biztosító erő, melynek legfontosabb eszköze a cím. A cím jelentése gyakran csak a szöveg elolvasása – vagyis a kontextus vizsgálata – után derül ki, erre talán a legjobb példák Örkény egypercesei.

   

  - a hiány: az elliptikus mondatok jelentése is a szövegkörnyezetből derül ki, pl.: „Peti, Karesz és Saci elmentek gombát szedni. És Józsi is.” Ha nincs szövegkörnyezet, az aláhúzott mondat értelmetlen.

   

  - a szórend: Mindenki várja az esőt. Mindenki az esőt várja. A két mondat jelentése nem teljesen ugyanaz. Ez érezhető, de szövegkörnyezetbe helyezve még egyértelműbb lesz. Pl.: „Három hónapja tartott az aszály. Mindenki várta az esőt.” És: „A sok indián kiszaladt a sátrak közötti üres térre, és felfelé fordított tenyérrel különös, néma táncot járt. Baljós csend volt, az égen pedig egyre gyülekeztek a fellegek. Mindenki az esőt várta.”

   

  - beszédaktusok: itt a jelentés (illokúciós erő) csak a szövegkörnyezetből következtethető ki, pl: „Esik az eső!” – ez jelenthet egyszerű ténymegállapítást, de azt is, hogy csukja már be valaki az ablakot.

   

  - előfeltevések (preszuppozíciók): vagyis olyan ismeretek, amelyeknek a beszélő és a hallgató egyaránt birtokában van. Pl.: Kata meggyógyult. (Az előfeltevés az, hogy mindannyian tudtuk, hogy beteg volt. Ez tipikusan egy külső kontextus. A mondat jelentése ezáltal lesz teljes.)

   

  - bennfoglalás: amikor egy közlés ki nem mondott elemet tartalmaz. Pl.: Mikor kezdődik a meccs? Ott a műsorfüzet az asztalon! A ki nem mondott rész, amit a kontextusból ki lehet következtetni: Nézd meg magad, nekem nincs hozzá kedvem.

   

  - szövegfonetikai eszközök, pl. hangsúly

              „Sopronban működik egy uszoda.”   (Nem Miskolcon.)

              „Sopronban ködik egy uszoda.”   (Nem zárták be.)

              „Sopronban működik egy uszoda.”   (Nem kettő.)

              „Sopronban működik egy uszoda.”   (Nem konditerem.)

   

  Category: Érettségi szóbeli tételek 2014 tavasz | Added by: LumiereBlackwood (02 Jan 2015) | Author: Lumiere Blackwood E W
  Views: 183 | Rating: 0.0/0
  Total comments: 0
  Only registered users can add comments.
  [ Sign Up | Log In ]
  Copyright MyCorp © 2019
  Free web hostinguCoz